• Niet goed - geld terug!
  • Gratis bezorgd (vanaf €500,- excl. BTW)
  • 5 jaar garantie

    €0,00

    Veiligheidskast | Chemicaliënkast

    Veiligheidskasten is een vak apart en onze expert is u graag van dienst bij het maken van de JUISTE keuze!

    14 Producten


    Veiligheidskast wel of niet brandwerend?

    Veiligheidskasten / PGS15 kasten bestaan in een diverse soorten, maten en prijsklassen. Het allerbelangrijkst is vooraf te weten of u wel/niet een brandwerende F90 veiligheidskast nodig heeft. Een brandwerende veiligheidskast aangeschaft na 1 januari 2006 dient conform de PGS15 te voldoen aan de Europese norm EN 14470-1/2004, brandwerendheid 30, 60 of 90 minuten. Binnen de inrichting moet voor de veiligheidskast een productcertificaat aanwezig zijn waaruit blijkt dat deze voldoet aan de voorgenoemde Europese norm. De gebruiksaanwijzing met daarin de certificaten wordt met Labsaver kast meegeleverd.

    ALRECU biedt in samenwerking met HILTRA Barneveld BV gecertificeerde brandwerende F90 Labsaver veiligheidskasten. Voor het uitgebreide assortiment verwijzen we graag naar de webshop van HILTRA.

    Wat is een chemiekast?

    Wanneer uw bedrijf werkt met chemicaliën, dienen deze opgeslagen te worden in een kast die geschikt is voor het opslaan van chemische stoffen. Een dergelijke chemicaliënkast is zo ontworpen dat bij een eventuele lekkage van chemische stoffen, er zo min mogelijk gevaar is voor mens, natuur en techniek. Bij een normale draaideurkast zullen chemische stoffen bij lekkage van de plank af druipen en eventueel onder de deur door lekken. Dit levert niet alleen gevaar van de omgeving op door directe schade, maar geeft ook kans op vermenging van gevaarlijke stoffen. Een chemicaliënkast is tenminste aan de onderzijde voorzien van een lekbak voor het opvangen van chemische stoffen. Daarnaast zijn de planken van een chemiekast zo vormgegeven dat eventuele lekkages niet naar andere planken kunnen druipen.

    Wat is het voordeel van een lekzeef bij een veiligheidskast?

    De planken van een veiligheidskast zijn vormgegeven met een opstaande rand. Hierdoor zullen lekkages niet van de ene naar de andere plank overlopen. Hierdoor voorkomt u bij goed indelen van de chemiekast vermenging van gevaarlijke stoffen. Nadeel bij een reguliere lekbak is dat de verpakkingen bij een lekkage alsnog direct in de lekkage staan. Legt u bovenop de lekbak een lekzeef, dan zal de inhoud van de verpakking naar de lekbak stromen, terwijl de verpakkingen veilig op de zeef blijven staan. Dit voorkomt bijvoorbeeld bij bijtende stoffen dat andere verpakkingen ook zullen gaan lekken.

    Waarom zijn veiligheidskasten geel?

    In geval van brand of andere calamiteiten wil je direct weten waar in de ruimte het eerste aandacht nodig is. Daarom worden veiligheidskasten veelal in een opvallende (signaal)kleur gespoten. 

    Ventilatiegaten bij een PGS 15 kast

    Standaard veiligheidskasten hebben perforatiegaten onder- en bovenin de deuren zitten. Deze zorgen voor goede ventilatie van de inhoud van de kast. Bij het opslaan van gevaarlijke stoffen kunnen er namelijk dampen in de kast hangen. Zou een chemiekast niet geventileerd worden, dan kan de concentratie hiervan te hoog worden. Standaard PGS15 kasten hebben daarom ventilatiegaten. Dit is niet het geval bij brandwerende kasten. Dergelijke kasten moeten op een andere manier geventileerd worden. Reguliere gaten in de deuren zouden namelijk de brandvertragendheid van de kast teniet doen.

    Moeten een kast voor gevaarlijke stoffen op slot?

    Kasten voor gevaarlijke stoffen zijn altijd voorzien van een afsluitbare deur met sleutel. Of de kast in uw bedrijf op slot moet, hangt af van de situatie ter plekke en de stoffen die in de veiligheidskast worden opgeslagen. We kunnen daarom geen eenduidig advies geven over het gebruik van de kast. Hiervoor verwijzen wij u naar de PGS15 of uw veiligheidsadviseur.

    Inloggen

    Wachtwoord vergeten?

    • Al je orders en retouren op één plek
    • Het bestelproces gaat nog sneller
    • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

    vergelijk0

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »